Mnogi krajevi Bosne i Hercegovine se suočavaju sa sve većim odlaskom mladog stanovništva. Livno je jedna od sredina koje ovaj problem posebno pogađa, ali ujedno i mjesto koje donosi pozitivan primjer da se mogu naći dobra i funkcionalna rješenja u suradnji sa bh. dijasporom.

Tako je kompanija "B Krug" koja se bavi proizvodnjom aluminijske i PVC stolarije, uz pomoć transfera znanja stručnjaka iz dijaspore pod okriljem projekta "Dijaspora za razvoj", osigurala pokretanje novog pogona i otvaranje čak 29 novih radnih mjesta.

O modelu suradnje sa dijasporom i implementiranim unapređenjima, razgovarali smo sa direktorom kompanije, Stipom Krištom, a svoja iskustva su podijelili i uposlenici kompanije koje u ovom načinu uključivanja dijaspore u razvoj bh. privrede vide brojne prednosti.

 

Dijaspora za razvoj (D4D)” projekat je Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu s UNDP BiH i IOM BiH.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com