Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije jučer je obilježilo Dan policije –Svetog Mihovila polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježje poginulim pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova.

Sveta misa služena je u Crkvi svetih Petra i Pavla na Gorici, nakon čega su pripadnici policije, gosti i uzvanici posjetili Franjevački Muzej i galeriju Gorica. Središnja svečanost održana je pred zgradom MUP-a u Livnu, a nazočili su joj uz ostale: predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, Božo Perić, ministrica znanosti, prosvjete kulture i športa Hercegbosanske županije, Gordana Nakić, ministar financija u Vladi Hercegbosanske županije, Draško Dalić, ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije, Momčilo Bajić, konzul RH u Livnu, Tomislav Vrdoljak, gradonačelnik grada Livna, Darko Čondrić, načelnik općine Kupres, Zdravko Mioč, predstavnici županijskog suda i tužiteljstva, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, udruge poginulih i nestalih branitelja, predstavnici Policijske uprave Splitsko – dalmatinske županije i brojnih drugih policijskih uprava s područja Bosne i Hercegovine.

Na početku Svečanosti Dana policije i njenog zaštitnika Svetog Mihovila nazočnima se obratio ministar MUP-a Hercegbosanske županije, Mario  Lovrić koji je, među ostalim, rekao: „ Čovjek je najveća vrijednost ovoga ministarstva i upravo o njemu ovisi naš rad i djelovanje. Koliko svatko od nas doprinosi u ispunjavanju planova, boljeg sutra i budućnosti koju predajemo našoj djeci možemo se zapitati. Koliko volimo ovaj posao svoju zajednicu, svoje sugrađane, svoju domovinu pitanje je koje sami sebi trebamo postavljati. Domovina se voli i poštuje, požrtvovnim radom i  zalaganjem, poštivanjem normi ponašanja, žrtvovanjem za više ciljeve, štiteći živote i imovinu svojih sugrađana, radeći za opće dobro,  te kroz mnoge druge vidove rada i djelovanja. Domovina se voli i poštuje štiteći najranjivije skupine našeg društva, pomažući svojim kolegama, prijateljima i njihovim obiteljima u trenutcima kad im je najteže. Policijski službenici su primjer  kada cijeli sustav zakaže i zbog toga vam velika hvala”.

“Uz pozitivno stanje sigurnosti na području Hercegbosanske županije poduzimamo korake na jačanju organizacijskih i kadrovskih kapaciteta i poboljšanju materijalno tehničke opremljenosti, te uz donošenje zakonskih i podzakonskih akata i propisa stvaramo preduvjete za uspješniji rad i funkcioniranje ministarstva. Vlada Hercegbosanske županije u okviru svojih proračunskih mogućnosti doprinosi jačanju svih kapaciteta koji su potrebni jednoj policijskoj organizaciji, a također, radi na jačanju materijalnog i socijalnog statusa djelatnika, predlaganjem novih propisa o plaćama. Za kapitalna ulaganja u ovoj proračunskoj godini osigurano je 900.000,00 KM za potrebe MUP-a Hercegbosanske županije “, rekao je, uz ostalo, ministar MUP-a Hercegbosanske županije, Mario Lovrić i dodao posebnu poruku koju je uputio  mladim  kolegama i kolegicama policijskim službenicima. “Poštovane kolegice i kolege odabrali ste poziv, a ne posao. Biti policijski službenik je poziv vrlo odgovoran i značajan za društvo. Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u životnim godinama kao što ste vi sada, hrabri golobradi mladići stadoše na branik domovine sa velikim srcem i krunicom oko vrata. Ugledajte se na njih i neka vam oni budu uzor u vašem radu, dajte sve od sebe da steknete nova znanja i vještine, ostanite velikog srca, čistih ruku i čiste savjesti. Odoru koju nosite donesite neokaljanu do mirovine. Poštovani djelatnici policije čestitam vam Dan policije sa željom da u dobrom  zdravlju i  budućnosti budete iskreni i istinski nositelji vrijednosti zaštite reda, mira i poretka  na zadovoljstvo svih naših sugrađana”.

Prigodne poklone i zahvalnice policijskim službenicima i namještenicima koji su umirovljeni u razdoblju od 01.10.2020. -30.09.2021. godine. Zahvalnice pravnim i fizičkim osobama za suradnju i pomoć Ministarstva unutarnjih poslova Hercegbosanske županije, te športske nagrade sudionicima turnira u nogometu, streljaštvu i šahu uručio je ministar MUP-a, Mario Lovrić i Policijski komesar, Ilija Jakić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok