Na području Livna u tijeku je elektrifikacija u dijelu srpskih sela Čaprazlije i Provo u kojima nakon proteklog rata nikada nije bila razvedena niskonaponska elektromreža, rečeno je iz udruženja "Ognjena Marija Livanjska".

Iz Udruženja ističu da se radovi izvode zahvaljujući gradonačelniku Livna Darku Čondriću. Javlja Srna.

"Nekadašnji mještani ovih sela i potencijalni povratnici više od dva desetljeća muku muče sa ovim problemom. Prazna obećanja iz prošlosti su mnoge navela da odustanu od povratka i obnove kuća, dok su se drugi snalazili i dovijali kako su mogli, makar kuće da obnove", navode iz udruženja "Ognjena Marija Livanjska".

U protekle dvije godine nekoliko povratnika je svojim sredstvima obnovilo kuće na ovom prostoru, i ponovo pokrenulo zahtjev za postavljanje niskonaponske elektromreže u ovim selima, te se u akciju uključilo i udruženje "Ognjena Marija Livanjska", sa željom da se u 21. stoljeću osigura makar ovaj osnovni uvjet za život i povratak.

Iz Udruženja navode da je uoči lokalnih izbora 2020. godine jedno od predizbornih obećanja današnjeg gradonačelnika Livna Darka Čondrića (HDZ BiH) bilo da će biti postavljena niskonaponska elektromreža u ovim selima.

"Sa zadovoljstvom možemo konstatirati da ovo obećanje nije ostalo mrtvo slovo na papiru. U ime Udruženja i svih srpskih povratnika i raseljenih koji dugo čekaju da svoje kuće obnove i priključe električnu energiju, zahvaljujemo gradonačelniku Čondriću, kao i Stipi Periću iz Donjih Rujana, koji je svojim trudom i upornošću dao značajan doprinos rješavanju ovog problema", naglasili su iz Udruženja.

Iz Udruženja izražavaju nadu da će ovo biti samo jedan od koraka novog livanjskog rukovodstva u stvaranju boljih životnih uslova za srpske povratnike u i dalje razorenim selima donjeg Livanjskog polja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok